dinsdag 3 november 2015

Vogelnestjes



In Nederland kennen we de uitspraak : in Mei leggen alle vogels een ei. Op Curaçao leggen de vogels het hele jaar door eieren. Dit heeft natuurlijk met  allerlei omstandigheden te maken maar vooral het constante warme weer is hier debet aan.

Om eieren te kunnen leggen heb je natuurlijk een veilig, goed gebouwd nestje nodig. Om dit nestje te kunnen bouwen halen de vogels allerlei materialen uit de natuur die in de directe omgeving van het nestje liggen. Dat kunnen takjes zijn, bladeren, katoen van de katoenplant, gras maar ook papier of ander materiaal dat mensen hebben laten slingeren.



Hoe groot het nestje uiteindelijk word en in welke vorm is afhankelijk van welke soort vogel het nestje bouwt. Ook de omgeving waarin de vogel zijn nestje bouwt is erg afhankelijk van de vogelsoort. De ene vogel plaatst zijn nestje het liefst in bomen en de andere vogel heeft de voorkeur voor een rotsachtig gebied, vlak bij water enz.


Hoe groot of klein het vogelnestje ook is de vorm is vrijwel altijd rond. Dit heeft een oorzaak. De takjes die de vogel gebruikt om het nestje te maken laten zich namelijk erg makkelijk buigen. Het takje breken om het nestje een andere vorm te geven is nauwelijks haalbaar. Tijdens het maken van het nestje met de takjes ontstaat er op een natuurlijke manier een ronde vorm. Als het nestje aan de buitenkant helemaal klaar is komt de binnenkant aan de beurt. De vogel draagt mos, veertjes, katoen enz. naar het nest en legt dit op de bodem. Vervolgens draait de vogels rondjes en maakt hij stampbewegingen met zijn pootjes om het geheel mooi plat te krijgen. Zo krijgt hij uiteindelijk een mooie zachte stevige bodem in het nestje. Als je de mogelijk hebt om een reeds gebruikt nestje goed te kunnen bekijken moet je maar eens aan de onderkant van het nestje voelen. Je merkt dan hoe stevig deze onderkant is.


Als een vogel gebruik maakt van een houtennestje dat opgehangen is door mensen dan nog zal hij bovenstaande handelingen herhalen. In het houtennestje zal je dus altijd een nestje vinden dat gemaakt is van gevonden materialen.

De met zorg gemaakte onderkant heeft als doel om de eitjes goed bij elkaar te kunnen houden zodat de eitjes door de vogel allemaal goed warm gehouden kunnen worden. Tijdens het broeden van de eieren zal de vogel de eitjes regelmatig draaien zodat ze aan alle kanten lekker warm blijven en het embryo goed kan groeien.


Enkele vogels nemen niet de moeite om een nest te maken en gebruiken een nest die andere vogels hebben achtergelaten. Een van deze vogelsoorten is de Koekoek.
Op bijgevoegde foto’s kun je vogelnestjes zien die ik ben tegengekomen op Curaçao. Uiteraard zijn dit al gebruikte vogelnestjes die door de desbetreffende vogels zijn achtergelaten. Als je goed naar de foto’s kijk zie je dat ze allemaal rond zijn maar toch anders van vorm. Het langwerpig ronde nestje heeft zelfs een hengsel/handvat aan de bovenkant. Ook kun je duidelijk zien dat de vogelnestjes gemaakt zijn van allerlei materialen.

Als je op onderstaande linken klikt kun je een kort filmpje zien van vogels die in onze tuin (dak,palapa) een vogelnestje aan het maken zijn.

Onder het dak van ons huis


Onder onze palapa





De natuur is zo geweldig mooi ! Deze informatie wil ik dan ook graag met jullie delen.

Dank je wel voor het lezen en tot ziens.



Rina Jansen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten