maandag 21 december 2015

Turtles Curaçao.





In het verleden waren turtles (schilpadden) dieren die ik alleen maar in een aquarium bij vriendjes of vriendinnetjes thuis zag. Sinds ruim 1 jaar woon ik op Curaçao en ben ik in de gelukkige omstandigheid om deze bijzondere dieren te mogen bewonderen in de vrije natuur.


Er zijn (wereldwijd) 6 verschillende soorten turtles die leven in tropische en subtropische zeeën. Een turtle leeft voornamelijk in het water. Als zij onder water zijn om hun rust te vinden dan hoeft de turtle nauwelijks naar boven te komen om adem te halen. Dit is uiteraard anders als zij volop in beweging zijn. Tijdens het zwemmen zie je dan met regelmaat het kopje van de tutle boven het water uitsteken.



De snelheid van een zee turtle kan enorm variëren.  Namelijk van 3 tot wel 30 km per uur. Mede door de stromingen van de zee en de snelheid die zij kunnen halen kan een turtle dus enorme afstanden ( met gemak honderden mijl per jaar) afleggen. De vrouwtjes schilpadden keren altijd –op enkele soorten na- om de 1 of 2 jaar terug naar de plaats waar zij geboren zijn (als die er nog is) om hun eieren te leggen. Het bevruchten van het vrouwtje vind plaats in de zee.

Als het vrouwtje aangekomen is op het zandstrand graaft zij met haar achterpoten een kuil van ongeveer 30 tot 50 cm diep. Vervolgens legt zij in dit nest 100 tot 110 eieren. Tijdens het leggen van de eieren is het vrouwtje een beetje afwezig waardoor stropers hun kans zien om de eieren te stelen. Als de turtle klaar is met het leggen van haar eieren dan gooit zij de kuil dicht met zand en gaat zij terug de zee in.



Als de eieren zijn uitgekomen schuifelen de jonge turtles naar de zee. Helaas komen diverse jonge turtles onderweg verschillende vijanden tegen zoals bijvoorbeeld vogels zodat zij de zee niet halen. Maar ook al halen ze de zee dan is er nog altijd het gevaar van grote vissen die dol zijn op de jonge turtles. Zij hebben namelijk nog een erg zachte schild en zijn dus goed eetbaar voor deze vissen en andere zeedieren.



Van de 6 verschillende soorten Turtle’s worden er zeker 5 soorten bedreigd.
Eén van hun grootste bedreigingen zijn wij (de mens). Mensen jagen op schilpadden omdat zij graag hun mooi gekleurde schilden willen hebben maar ook om het vet en het vlees dat de schildpad bij zich draagt.

Een andere bedreiging zijn de vele visnetten die uitgezet worden door vissers om bijvoorbeeld garnalen of andere vissen te kunnen vangen. Of het afval dat wij in de zee en/of op het strand achterlaten. Ook is het voor de schilpadden steeds moeilijker om een goede nestplaats te vinden omdat er steeds meer gebouwd word langs de kust.

In diverse landen is het ten strengste verboden om turtles te vangen omdat zij hoog op de lijst staan van uitstervende/bedreigde dieren.


Ook op Curaçao (op en rondom) worden de turtle sinds 1996 beschermd.

Op Curaçao leven 3 verschillende soorten turtles. Deze turtles leggen vanaf mei tot en met december eieren en zijn dan regelmatig te zien bij de baai : Cas Abou, Kenepa Chiki, en Porto Marie en bij het natuurpark Sheta Boka en op het eiland klein Curaçao.

Op het eiland zijn diverse stichtingen die zich bezighouden met het welzijn van de turtles. Zij zorgen er onder andere voor dat in de bovengenoemde periode  op de plaatsen waar de turtles zich bevinden geen gebruik word gemaakt van visnetten. Tevens houden zij deze plaatsen goed in de gaten zodat men meteen als dit nodig is hulp kan bieden aan een turtle in nood.
Maar deze mensen kunnen het natuurlijk niet alleen. Als wij de turtles willen behouden in onze natuur is het erg belangrijk om : afval mee naar huis te nemen of te deponeren in een goed afgesloten vuilnisbak, laat honden niet los lopen op het strand het kan namelijk zomaar gebeuren dat hij/zij een nest met eieren verstoord.

Zie je een turtle die hulp nodig heeft bel dan de CARMABI's SeaTurtle hotline: 864-0363 of 565-2271 (buiten kantooruren).

Via onderstaande link kun je een filmpje zien van de turtle:


Bedankt voor het lezen

Tot ziens


Rina Jansen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten