Jambalaya is een Creools gerecht dat met regelmaat in
Amerika en het Caribisch gebied gegeten wordt. Het gerecht dankt zijn naam aan
de ingrediënten : jambon (Frans voor ham) en ya-ya (West-Afrikaans voor rijst).
Rijst is het voornaamste ingrediënt van Jambalaya. De rijst kookt men samen met
het vlees en de groente in één pan. Als vlees gebruikt men gerookte worst zoals
bijvoorbeeld chorizo, ham en/of kip. Als groente gebruikt men bijvoorbeeld
selderij, paprika en ui.
Ben je een liefhebber van vis dan kun je er ook voor kiezen
om het gerecht te maken met garnalen of andere schelp- en schaaldieren.
Er zijn tal van mogelijkheden om een jambalaya gerecht te
bereiden.
Onderstaand een voorbeeld voor het maken van jambalaya.
Om deze jambalaya te maken heb je nodig :
-
350 gram rijst
-
700 ml kippenbouillon
-
1 gesnipperde ui
-
4 stengels in plakjes gesneden bleekselderij
-
1 in kleine blokjes gesneden rode paprika
-
500 gram in blokjes gesneden tomaten
-
200 gram in plakjes gesneden chorizo
-
200 gram ham blokjes
-
200 gram garnalen of 500 gram gamba's
-
2 laurierblaadjes
-
1/2 theelepel cayennepeper
-
1 eetlepel gehakte peterselie
-
Een klein beetje tabasco
-
2 teentjes gehakte knoflook
En zo maak je de jambalaya :
1: Neem een grote pan en doe hier een flinke scheut
olijfolie in. Fruit in de olie de selderij, paprika, ui en de knoflook.
2: voeg daarna de ham en de chorizo toe en laat alles nog
even 3 minuten bakken.
3: Nu mag er de cayennepeper, laurierblaadjes, rijst en
gehakte peterselie aan worden toegevoegd en laat alles weer even 3 minuten
fruiten
4: Voeg daarna de bouillon en de tomaten toe aan het geheel,
roer alles goed door elkaar , doe een deksel op de pan en laat het geheel onder
af en toe roeren koken totdat de rijst gaar is.
5: Als de rijst gaar is schep je er de garnalen doorheen en
breng je het gerecht op smaak met een klein beetje tabasco.
Smakelijk eten!
RinaJansen oktober 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten