dinsdag 27 oktober 2015

Jambalaya (hoofdgerecht).



Jambalaya is een Creools gerecht dat met regelmaat in Amerika en het Caribisch gebied gegeten wordt. Het gerecht dankt zijn naam aan de ingrediënten : jambon (Frans voor ham) en ya-ya (West-Afrikaans voor rijst). Rijst is het voornaamste ingrediënt van Jambalaya. De rijst kookt men samen met het vlees en de groente in één pan. Als vlees gebruikt men gerookte worst zoals bijvoorbeeld chorizo, ham en/of kip. Als groente gebruikt men bijvoorbeeld selderij, paprika en ui.
Ben je een liefhebber van vis dan kun je er ook voor kiezen om het gerecht te maken met garnalen of andere schelp- en schaaldieren.

Er zijn tal van mogelijkheden om een jambalaya gerecht te bereiden.
Onderstaand een voorbeeld voor het maken van jambalaya.


Om deze jambalaya te maken heb je nodig :

-          350 gram rijst
-          700 ml kippenbouillon
-          1 gesnipperde ui
-          4 stengels in plakjes gesneden bleekselderij
-          1 in kleine blokjes gesneden rode paprika
-          500 gram in blokjes gesneden tomaten
-          200 gram in plakjes gesneden chorizo
-          200 gram ham blokjes
-          200 gram garnalen of  500 gram gamba's
-          2 laurierblaadjes
-          1/2 theelepel cayennepeper
-          1 eetlepel gehakte peterselie
-          Een klein beetje tabasco
-          2 teentjes gehakte knoflook


En zo maak je de jambalaya :

1: Neem een grote pan en doe hier een flinke scheut olijfolie in. Fruit in de olie de selderij, paprika, ui en de knoflook.
2: voeg daarna de ham en de chorizo toe en laat alles nog even 3 minuten bakken.
3: Nu mag er de cayennepeper, laurierblaadjes, rijst en gehakte peterselie aan worden toegevoegd en laat alles weer even 3 minuten fruiten
4: Voeg daarna de bouillon en de tomaten toe aan het geheel, roer alles goed door elkaar , doe een deksel op de pan en laat het geheel onder af en toe roeren koken totdat de rijst gaar is.
5: Als de rijst gaar is schep je er de garnalen doorheen en breng je het gerecht op smaak met een klein beetje tabasco.

Smakelijk eten!


RinaJansen oktober 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten