vrijdag 15 januari 2016

Het Guillain-Barré syndroom en het Zika virus.




Twee dagen geleden heb ik een artikel geschreven over het Zika virus dat op dit moment erg onder de aandacht word gebracht. Heb je het artikel gemist en wil je het nog graag even lezen klik dan op onderstaande link.



Het Zika virus is natuurlijk erg vervelend omdat je er behoorlijk ziek van kunt worden. Inmiddels bestaat zelfs het vermoeden dat er een verband is tussen het Zika virus en  Het Guillain-Barré syndroom. In het Erasmus Universiteit te Rotterdam is men bezig met een uitgebreider onderzoek. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is om je te beschermen tegen muskieten.


Wat is Het Guillain-Barré syndroom nu eigenlijk :


Als men het Guillain-Barré syndroom heeft dan zijn de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel (de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan) aangetast. Dit vertaald zich in de vorm van spierzwakte of verlamming en vaak ook van gevoelsstoornissen zoals tintelingen en/of gevoelloosheid.

Het Guillain-Barré syndroom kan zich in lichte mate voordoen zoals : weinig spierzwakte en/of tintelingen maar het is ook mogelijk dat het syndroom zorgt voor een tijdelijke volledige verlamming en dat zelfs de ademhalingsspieren en aangezicht spieren aangetast (verlamd) raken.

Hoe ontstaat het Guillain-Barré syndroom :

Bij het Guillain-Barré syndroom is een verkeerde reactie van ons eigen immuunsysteem de oorzaak. In de weken voorafgaand (voordat de symptomen zichtbaar worden) hebben ongeveer 70% van de mensen met het syndroom een infectie opgelopen zoals bijvoorbeeld : een keelontsteking, verkoudheid enz. of hebben zij diarree gehad. Bij het Guillain-Barré syndroom pakt het lichaam niet alleen de bacteriën en de virussen aan maar ook de zenuwen. Waarom de ene persoon wel vatbaar is voor het Guillain-Barré syndroom en een ander weer niet is niet helemaal duidelijk.

De symptomen van het Guillain-Barré syndroom zijn :


1: spierzwakte (verlammingsverschijnselen-meestal in de benen-) komen plotseling op en de klachten worden snel erger.

2: Hevige pijn in de rug

3: tintelend/slapend gevoel in verschillende lichaamsdelen.

4 : ademhalingsproblemen

5: slikproblemen

Bovenstaande symptomen duren normaal gesproken ongeveer 4 weken waarna herstel intreed.

Hoe weet je of je klachten de oorzaak zijn van het Guillain-Barré syndroom:

Om de juiste diagnose te kunnen stellen zal de huisarts je doorverwijzen naar een neuroloog. Deze arts zal onder andere je peesreflexen testen (deze zijn bij het Guillain-Barré syndroom verminderd) en een elektromyografisch (EMG) onderzoek laten uitvoeren om zo tot een juiste diagnose te kunnen komen.

Daarnaast vind er een ruggenprik plaats zodat men het eiwitgehalte in het lumbaalvocht kan onderzoeken. Door deze test kan men andere medische oorzaken zoals bijvoorbeeld een schildklieraandoening of diabetes uitsluiten.

Waaruit bestaat de behandeling:


Bij de diagnose het Guillain-Barré syndroom worden de patiënten vrijwel altijd opgenomen in het ziekenhuis omdat de klachten vaak snel kunnen verergeren. Opname op de IC is vaak noodzakelijk omdat men de ademhaling nauwkeurig in de gaten wil houden en indien nodig men medisch in kan grijpen.

In het ziekenhuis zal men zich richten op het remmen van de ontstekingen in de zenuwen. In de herstelperiode zal de patiënt door middel van fysiotherapie zijn/haar spieren weer gaan leren te gebruiken.

Kun je weer helemaal herstellen van het Guillain-Barré syndroom:


Een volledig herstel is mogelijk maar dat kan wel even duren. Denk dan aan een periode van een aantal weken tot maanden. Ook zijn er mensen die er zelfs jaren over doen voordat zij weer helemaal hersteld zijn. Daarnaast is het mogelijk dat men na het Guillain-Barré syndroom restverschijnselen overhoudt zoals bijvoorbeeld : vermoeidheid, krachtverlies, verminderde conditie en pijn.



Dank je wel voor het lezen,

Tot ziens


Rina Jansen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten