zondag 10 januari 2016

Meloen cactus



De meloen cactus die in het Nederlands Milon di Seru en in het Papiamento Bushi word genoemd is een traag groeiende cactus. De meloen cactus groeit in de mondi (in het wild) op zeer droge grond in de volle extreem warme zon. De meloen cactus is voor het eerst beschreven in 1753 door Carl Linnaeus en inmiddels weet men dat er wel 30 tot 40 verschillende soorten meloen cactussen zijn. De meloen cactus kun je vinden in de Caraïben, Peru en van West Mexico tot het noorden van Zuid-Amerika.




Als je goed naar de foto kijkt kun je zien dat de meloen cactus bol van vorm is, aan de zijkant verticale ribben heeft ( in totaal 12 stuks) met daarop flinke stekels. Als de meloen cactus in bloei komt dan vormt hij aan de bovenkant een zacht kussentje. Hier op curaçao word dit gedeelte van de meloen cactus ook wel gebruikt als speldenkussen. Op dit kussentje zie je in de bloeitijd kleine fluorescerende roze knopjes/bloempjes zitten die uiteindelijk vruchtjes worden.




Ik heb mij laten vertellen dat je de meloen cactus kunt eten maar dat deze vrucht erg flauw van smaak is.


Om te kunnen overleven in de extreem warme zon en de droge grond slaat de meloen cactus de regen (die heel soms valt) op in zijn bolle vorm. Met zijn diepgaande brede wortels haalt de meloen cactus zoveel mogelijk water uit de grond in zijn directe omgeving.



Probeer niet om deze mooie cactus uit te graven om vervolgens in je eigen tuin te planten. De wortels zullen beschadigd raken met als gevolg dat de meloen cactus dood gaat. Laat hem dus maar mooi in de mondi staan en geniet ervan.



Op Curaçao kom je de meloen cactus vooral erg vaak tegen in de westpunt en aan de noordkant van het eiland. Op die plaatsen is het namelijk erg warm en dus een erg goede plaats voor deze cactus. Met een eiland tour kun je de mondi iets dieper ingaan zodat je nog meer van deze meloen cactus kunt genieten en van allerlei andere mooie bomen, planten en dieren op curaçao.



Hier op curaçao word de meloen cactus ook wel schoonmoeders stoel genoemd.

Bedankt voor het lezen.

Tot ziens

Rina Jansen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten