Een aantal maanden geleden stelde mijn huisarts bij mij de
diagnose : een zeer ernstige vorm van allergie (Anafylaxie). Dit uit zich bij
mij in : hartkloppingen en grote rode jeukende vlekken verspreidt over mijn
hele lichaam. De diagnose is gesteld naar aanleiding van bovengenoemde symptomen
en de grote hoeveelheid histamine in mijn lichaam (geconstateerd na
bloedafname). Hoe hoger de hoeveelheid histamine in het lichaam hoe
gevaarlijker de allergische reactie. Een te grote hoeveelheid histamine kan
zelfs leiden tot een shock met de dood als gevolg.
Om de histamine in mijn lichaam naar beneden te krijgen
kreeg ik diverse medicatie voorgeschreven zoals onder andere : Benadryl cream
(histamineblokker) en Tavegil en cetirizine in tabletvorm. Deze medicatie
brengt de histamine wel iets naar beneden maar zoals nu blijkt nog steeds te
weinig. Mijn leven word daardoor nog steeds bepaald door een zeer ernstige vorm
van allergie. Met als gevolg dat ik 24/7 last heb van rode vlekken op mijn huid
die enorm jeuken. Mede hierdoor kan ik nauwelijks slapen en zijn activiteiten niet/nauwelijks
mogelijk omdat dit de allergie verergerd.
Speltbrood.
Omdat steeds meer mensen allergisch blijken te zijn voor
tarwe heb ik besloten om te kijken of dit ook bij mij aan de orde is. Ik heb
ervoor gekozen om onder andere over te gaan op Speltbrood.
Waarom speltbrood en geen tarwebrood:
Omdat tarwe een enorm populair gewas is heeft men onderzoek
gedaan om een tarwegewas te ontwikkelen dat meer tarwe voortbrengt. Want hoe
meer tarwe men kan verkopen hoe beter het is voor diegene die de tarwe levert.
En dat is gelukt! Men heeft een tarwe ontwikkeld die meer en grotere korrels
geeft. Op zich natuurlijk niet zo erg. Maar deze nieuwe tarwe blijkt
aanzienlijk minder goede voedingstoffen te bevatten zoals bijvoorbeeld
eiwitten.
Is speltbrood een nieuw product?
Nee hoor speltbrood werd al in de middeleeuwen gebakken en
genuttigd. Onze welvaart heeft ervoor gezorgd dat het speltbrood naar de
achtergrond is verdrongen. Het bakken van speltbrood vraagt namelijk om
vakmanschap. Het duurt iets langer om een speltbrood te maken en daarom is het
voor de voedingsgiganten geen aantrekkelijk product. Een speltbrood word
gemaakt zonder toevoegingen en is verkrijgbaar bij de warme bakker en de wat
grotere supermarkten met een eigen broodafdeling.
Speltbrood zou enorm goed zijn voor de gezondheid omdat :
1: Het 40% minder fytaten (vermindert het absorptievermogen
van de darmen voor mineralen zoals calcium, zink enz.) bevat dan tarwebrood.
2: er 10 tot 25% meer eiwitten zitten in spelt dan in tarwe.
3: het veel complexe B vitaminen bevat
4: speltbrood is licht verteerbaar waardoor je een betere
bloedsuikerspiegel krijgt en dus minder snel een hongergevoel krijgt.
De voedingswaarde van 1 snee speltbrood zijn:
Energie :
68 kcal
Eiwitten : 2,37 gram
Koolhydraten : 12,27 gram
Suiker : 1,43 gram
Vetten : 1,07 gram
Verzadigd Vet : 0,232 gram
Enkelvoudig Onverzadigd Vet : 0,447 gram
Meervoudig Onverzadigd Vet : 0,236 gram
Cholesterol : 0 mg
Vezels : 1,1 gram
Natrium : 138 mg
Kalium 52 mg
Uiteraard heb ik uitgebreid onderzocht wat de voor en
nadelen zijn van speltbrood voordat ik besloot om voortaan speltbrood te gaan
eten. Nadelen heb ik niet gevonden. Wel heel veel voordelen. Speltbrood zou enorm
goed zijn voor de gezondheid en zelfs medische klachten wegnemen. Maar omdat
deze berichten erg tegenstrijdig zijn benoem ik ze niet in mijn review. Wat
voor mij belangrijk is (in verband met mijn allergie) is dat speltbrood word
gebakken met graan dat niet gemanipuleerd is.
Ik vind het speltbrood enorm lekker en het blijft dagenlang
vers. Speltbrood kun je ook invriezen, het verliest dan niet zijn smaak en
versheid.
En nu maar afwachten of het ook daadwerkelijk helpt tegen
mijn allergie. Ik hou u op de hoogte.
Hallo mevrouw Jansen, speltbrood bevat toch juist wel vaak weer zaden en pitten die je weer dient te vermijden ivm histamine? Hoe zit dit?
BeantwoordenVerwijderenHallo, ook ik heb een histamine intolerantie en daarnaast ook Lactose intolerantie. Speltbrood verdraag ik heel goed!! Ik zoek al jaren naar de juiste producten en dat is best lastig maar het is goed te doen hoor!! Succes!
BeantwoordenVerwijderenIk heb precies dezelfde ernstige klachten. Bedankt voor de tip. Ik baknu zelf spelt volkorenbrood en wacht op een beter resultaat. Gr. Janny
BeantwoordenVerwijderen