woensdag 6 januari 2016

La Vita È Bella (Het leven is mooi)!




Tijdens de feestdagen heb ik altijd de neiging om de films die ik al weer heel wat jaren geleden bekeken heb weer eens uit de kast te halen. Ook dit jaar kon ik het niet laten en één van de films die ik dit jaar bekeken heb is La Vita È Bella (vertaald naar het Nederlands : Het leven is mooi). La Vita È Bella is een Italiaanse film uit 1997 die tegenwoordig voor een mooi prijsje verkrijgbaar is op DVD. In onderstaande review kun je wat meer informatie over en mijn ervaring met deze film lezen.


Algemene informatie over de DVD :



De titel van de film is : La Vita È Bella

De DVD is uitgebracht door : Uitgeverij Entertainment One

De acteurs in de film zijn : Nicoletta Braschi, Roberto Benigni, Giustino Durano, Lidia Alfonsi, Sergio Bini Bustric, Giuliana Lojodice

De regisseur van deze film is : Roberto Benigni

Het verhaal is geschreven door : Vincenzo Cerami

De totale speelduur van de film is : 111:00 minuten

Beeldformaat : 16:9

Geluid : Dolby Digital 5.1

Originele taal : Italiaans

Ondertiteling : Nederlands

Deze DVD kun je vinden in de categorieën : Film & Tv, Romantiek & Drama, Liefde

Prijs : 7,99 euro



Het verhaal :



De hoofdpersonen in La Vita È Bella is Guido Orefice, zijn vrouw Dora en hun zoontje Giosué.  Guido is een vrolijke Joodse man die ervan droomt om een eigen boekwinkel te hebben. Maar voordat het zover is gaat hij als kelner werken in het Hotel van zijn oom. Tijdens deze werkzaamheden komt hij Dora tegen. Hij merkt al snel dat Dora niet gelukkig is en besluit om haar tijdens het feest als het ware te ontvoeren.



Dora trouwt enkele jaren later met Guido. Samen krijgen zij een zoontje en Guido heeft inmiddels de boekwinkel die hij zo enorm graag wilde. Het gezin is zo gelukkig dat zij zich nauwelijks bezig houden met het toenemende antisemitisme in hun land.

Maar op een dag slaat het noodlot toe. Guido en Giosué zijn samen met Guido's oom opgepakt door de Duitsers om afgevoerd te worden naar een naziconcentratiekamp. Omdat Dora Katholiek is hoeft zij eigenlijk niet mee maar zij laat uiteraard haar gezin niet in de steek en besluit om mee te gaan.



Omdat Guido niet wil dat Giosué precies weet wat er zich allemaal in het concentratiekamp afspeelt maakt hij van het geheel een spel. Hij vertelt Giosué dat het kamp een decor is en dat de mensen binnen het kamp meedoen met het spel omdat zij een grote prijs kunnen winnen. Guido verteld Giosué dat hij zich goed aan de regels moet houden zodat hij veel punten kan verdienen. Diegene die als eerste 1000 punten heeft verdiend krijgt namelijk een echte tank. Natuurlijk vind Giosué het  raar dat de kampbewakers zo strengzijn maar Guido weet te vertellen waarom. Deze kampbewakers willen natuurlijk dolgraag zelf de tank winnen. Alle kinderen proberen zich zoveel mogelijk te verstoppen zodat zij kans maken om te winnen. Volgens Guido maakt Giosué een goede kans op het winnen van het spel.




En dan komen de Amerikanen om de gevangen van het kamp te bevrijden. Het is één  grote chaos.

Guido zegt tegen Giosué dat hij zich moet verstoppen totdat iedereen vertrokken is. Dit is namelijk de laatste test om de tank te kunnen winnen. Intussen gaat Guido op zoek naar Dora. Helaas wordt Guido ontdekt door de Duitsers.
Hoe deze film afloopt zal ik niet verklappen voor diegene die de film nog willen bekijken.


Via onderstaande link kun je een klein stukje van de film zien




Zoals ik al eerder vertelde is deze film een oudje maar wat mij betreft mag hij er nog best wezen. Het verhaal is enorm ontroerend en perfect in elkaar gezet. Als je van dramafilms houdt dan mag je La Vita È Bella beslist niet missen.





Bedankt voor het lezen, tot ziens.
 Rina Jansen 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten