vrijdag 22 januari 2016

Kan het zika virus Microcefalie veroorzaken?



Als je graag zwanger wil worden of misschien al in verwachting bent dan is het erg verstandig om de laatste berichten omtrent het Zika virus goed te volgen. Er bestaat namelijk een vermoeden dat het Zika virus de aandoening Microcefalie kan veroorzaken. Microcefalie betekent (micro: klein, cefalie: hoofd). Maar dat het kindje een klein hoofdje heeft daar blijft het helaas niet bij.

Wil je eerst iets meer weten over het Zika virus klik dan op onderstaande link.


Wat is Microcefalie :


Microcefalie heeft als kenmerk “een te kleine omvang van de schedel”  en is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De hersenen van het kindje kunnen zich door de Microcefalie niet volledig ontwikkelen. Microcefalie ontstaat meestal door een verandering van het erfelijke materiaal maar kan ook in een later stadium door allerlei andere factoren ontstaan zoals bijvoorbeeld door een stofwisselingsziekte, een te vroege verbening van de schedel en schadelijke invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld het Zika virus.


Hoe stelt men de diagnose :


Op de eerste plaats word de schedel van het kindje gemeten. Blijkt deze meting enorm af te wijken dan word er een MRI-scan of een CT-scan gemaakt zodat men de aanlegstoornissen van de hersenen duidelijk in beeld krijgt. Ook zal men het bloed en de urine van de baby onderzoeken om te kunnen bepalen of de aandoening veroorzaakt word door een infectie, een stofwisselingsziekte of door een erfelijke aandoening. Maar dan nog is het niet zeker dat men erachter komt waardoor de Microcefalie is veroorzaakt. Het blijkt namelijk erg moeilijk te zijn om dit vast te kunnen stellen. Tijdens de zwangerschap kan men doormiddel van de vlokkentest of een vruchtwateronderzoek onderzoeken of het kindje Microcefalie heeft maar deze gegevens zijn niet helemaal betrouwbaar.



Wat kunnen de gevolgen van Microcefalie zijn :


1: omdat de hersenen zich niet normaal kunnen ontwikkelen kan het kindje matig tot ernstig verstandelijk beperkt zijn.

2: aangeboren afwijkingen in andere organen.

3: vertraagde motorische ontwikkeling.

Waaruit bestaat de behandeling na de diagnose Microcefalie :


De behandelingen bij de diagnose Microcefalie zijn gericht op de gevolgen en eventuele bijkomende problemen in andere orgaansystemen. Een goede begeleiding van het kind in combinatie met speciaal onderwijs vergroten de ontwikkelingskansen van het kind.



Bestaat er een reële kans dat het Zika virus Microcefalie veroorzaakt?


Om daar met een duidelijk ja op te antwoorden dat kan nog niet. Men is namelijk nog aan het uitzoeken of het Zika virus daadwerkelijk Microcefalie kan veroorzaken. Waarom dan die onrust zal je denken. 

Deze onrust is ontstaan omdat in November vorig jaar in Brazilië enorm veel kinderen met de aandoening Microcefalie werden geboren. In de deelstaat Pernambuco werden 14 keer meer baby’s met Microcefalie geboren dan het jaar daarvoor. Maar ook in de deelstaten Paraíba en Rio Grande do Norte was er sprake van opvallend veel geboortes van kindjes met Microcefalie.

En dat was in November. Op dit moment zijn er meer dan 3.000 baby’s met de afwijking Microcefalie en bestaat er een groot vermoeden dat het Zika virus (omdat het virus op dit moment aanwezig is) een grote rol speelt.


Het Zika virus word overgebracht door muggen maar ook door mensen die besmet zijn met het Zika virus. Omdat een groot aantal mensen die het Zika virus bij zich dragen nauwelijks klachten hebben is niet helemaal duidelijk hoeveel patiënten het Zika virus hebben. En dat maakt het gevaar op besmetting alleen maar groter.

Het enige dat je kunt doen is voorzorgsmaatregelen nemen en dat is vooral erg belangrijk als je zwanger bent. Maar ook als je niet zwanger bent want je wil natuurlijk niemand besmetten waardoor de kans ontstaat dat zij een kindje krijgt met Microcefalie.





Voorkomen is beter dan genezen ook al weet iedereen dat je niet alles in de hand hebt.

Dank je wel voor het lezen

Tot ziens

Rina Jansen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten