maandag 18 januari 2016

The man who saved the world




op 26 september 1983 werd door de Russische legerofficier Stanislav Petrov de wereld gered van een mogelijke nucleaire ramp. Stanislav Petrov is op dat moment luitenant-kolonel van de luchtverdedigingseenheid van de Sovjetstrijdkrachten. Niet iedereen kent dit verhaal en toch hebben miljoenen mensen hun leven te danken aan deze man. Dit stukje geschiedenis is in het jaar 2015 verfilmd. In deze review kun je wat meer informatie over en mijn ervaring met de film The man who saved the world vinden.



Algemene informatie over de film :



De titel van de film is : The man who saved the world

De regisseur van deze film is : Peter Anthony

De (hoofd) acteurs in de film zijn : Stanislav Petrov, Kevin Costner, Sergey Shnyryov

Het genre waarin je deze film kunt vinden : waargebeurd verhaal, documentaire, geschiedenis en drama.

De totale speelduur van de film is : 110 min










Het verhaal :



luitenant-kolonel Stanislav Petrov is in de vroege ochtend aan het werk als het alarmsysteem –die vroegtijdig een aanval moet signaleren- afgaat. De mensen die het systeem bedienen zijn er niet helemaal uit of het gaat om een raketaanval maar er zijn genoeg medewerkers die ervan uitgaan dat dit wel zo is. Aan luitenant-kolonel Stanislav Petrov de taak om dit signaal serieus te nemen of toch maar niet. Deze raketaanval zou volgens de gegevens komen vanuit de Verenigde Staten. Na dit eerste signaal volgen er al snel meer. Er zouden verschillende nucleaire raketten zijn gelanceerd.
Volgens het protocol moet luitenant-kolonel Stanislav Petrov nu de opdracht geven voor een nucleaire aanval richting de Verenigde Staten.

Maar luitenant-kolonel Stanislav Petrov heeft zo zijn twijfels. De mensen achter het systeem kunnen de raketten niet waarnemen en hebben alleen maar een vermoeden dat het hier om een raket gaat. De overige medewerkers geven aan dat het systeem nog nooit gefaald heeft.

Na de 3e signalering is de spanning om te snijden. Wat gaat luitenant-kolonel Stanislav Petrov doen. Als hij terug slaat heeft dit grote gevolgen voor de aarde en de mensheid maar wat is wijsheid. Uiteindelijk besluit luitenant-kolonel Stanislav Petrov om de mogelijke vijandelijke raketlanceringen niet te registreren. Even later volgt er een 4e lancering en luitenant-kolonel Stanislav Petrov besluit om zijn meerdere telefonisch om advies te vragen. Deze meerdere laat de uiteindelijke beslissing over aan luitenant-kolonel Stanislav Petrov. Iedereen wacht in spanning af de signalen komen namelijk steeds dichterbij en er is nauwelijks meer een kans om nog in te grijpen. Luitenant-kolonel Stanislav Petrov neemt het besluit –vals alarm-.



Uiteindelijk blijkt hij de juiste beslissing genomen te hebben en heeft hij de wereld gered van een grote nucleaire ramp.

Tijdens de film gaat men terug in de tijd en leeft men in de tegenwoordige tijd.

Inmiddels is luitenant-kolonel Stanislav Petrov gepensioneerd en wil iedereen zijn verhaal horen. Hij word als een held gezien terwijl hij daar zelf heel anders over denkt. luitenant-kolonel Stanislav Petrov geeft aan dat hij toevallig op dat moment aan het werk was en dat hij de uiteindelijke beslissing moest nemen. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Maar voor hem was het gewoon zijn taak! Een journalist wil het verhaal van luitenant-kolonel Stanislav Petrov op papier zetten maar als zij aan blijft dringen dat zij ook over de jeugd van de luitenant-kolonel wil schrijven word hij erg boos. Dat stukje wil hij graag privé houden. Later zal blijken waarom. Luitenant-kolonel Stanislav Petrov is op dat moment eigenlijk heel eenzaam. Hij woont alleen op zijn appartement en denkt veel terug aan vroeger. Dat maakt hem niet altijd even vrolijk. Een borrel helpt hem om de tijd te doden.

Via onderstaande link kun je een stukje van de film zien :






Mijn ervaring :


Op de eerste plaats is het natuurlijk een bijzondere gebeurtenis die overduidelijk in de geschiedenissenboeken beschreven dient te worden. De film is erg realistisch in elkaar gezet waardoor ik van het begin tot het eind met erg veel spanning naar de film heb gekeken. Bij de filmstukjes van het leven van luitenant-kolonel Stanislav Petrov als gepensioneerde moest ik soms wat traantjes weg pinken. Als je wat meer over dit stukje geschiedenis wil weten is de film The man who saved the world beslist een aanrader.

Bedankt voor het lezen

Tot ziens

RinaJansen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten