woensdag 13 januari 2016

Het zika virus



Op dit moment is het een veel besproken onderwerp : het Zika virus. Men verwacht een zika uitbraak met name in de tropische gebieden maar de besmette mug kan natuurlijk ook meereizen met een vliegtuig enz. naar andere landen. Het zika virus wordt overgedragen door de Aedes mug en is ongeveer vergelijkbaar met de ziektes : dengue, gele koorts, West Nile en chikungunya-virus.

Als je hier meer over wil weten klik dan op onderstaande link.




De symptomen van het Zika Virus zijn overigens wel iets milder aanwezig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het chikungunya-virus. Daarnaast is er nog een verschil ! Het vermoeden bestaat dat het Zika virus overdraagbaar is door seksueel contact en dat is bij bovenstaande virussen niet aan de orde.



Het Zika virus en zwangerschap!


Als je zwanger bent kan een besmetting met het Zika virus enorm veel risico’s met zich meebrengen. De hersenen van de baby kunnen door het zika virus worden aangetast waardoor zij onvoldoende ontwikkelen. Het Zika virus kan dus de oorzaak zijn van een baby met een verstandelijke beperking. In December 2015 adviseerde de Braziliaanse gezondheidszorg om vrouwen die van plan waren om zwanger te worden dit even uit te stellen. In Brazilië zijn namelijk in het jaar 2014 ongeveer 147 baby’s geboren met een hersenafwijking waarvan men sterk het vermoeden heeft dat dit komt door het Zika virus.

Hoe weet je of je besmet bent met het Zika virus?


De symptomen van Zika zijn :

-          rode ogen
-          een jeukende huid
-          koortslip
-          koorts
-          hoofdpijn
-          buikpijn
-          rode vlekken ( zie bijgevoegde foto)
-          en gewrichtspijn.

Het is ook mogelijk dat je besmet bent met het Zika virus maar verder geen symptomen hebt.



Hoe kun je voorkomen dat je besmet wordt met het Zika virus:


1: insmeren met DEET (anti-muggenzalf)
2: draag beschermende kleding
3: slaap onder een klamboe
4: draag dichte schoenen en sokken de mug prikt namelijk vaak dicht bij de grond
5: zorg ervoor dat je in de tuin geen plaatsen hebt met stilstaand water zoals emmers, potjes enz. de muggen leggen namelijk hun eitjes in stilstaand water.

Onderstaand vind je een aantal belangrijke aandachtspunten als je insecten werende producten met DEET gebruikt zijn:


-Gebruik niet meer dan 30% DEET aan ingrediënt in een spray of olie.

-Breng het middel aan op de onbedekte intacte huid

-niet overdadig insmeren.

-Afhankelijk van persoonlijke variaties, bijvoorbeeld sterk zweten, heeft DEET een werkingsduur van maximaal vier uur.

-Voorkom contact met lippen, ogen, open of geïrriteerde huid, bijvoorbeeld ernstige door de zon verbrande huid. Indien er toch contact heeft plaatsgevonden dan goed afspoelen met water.

-Bij kinderen niet de handen insmeren, zodat DEET niet op de mond of in de ogen wordt gewreven.

-Bij een geïrriteerde huid die mogelijk het gevolg is van het gebruik van DEET geldt het advies: de behandelde huid afwassen met water en een arts te raadplegen; neem het gebruikte product mee naar de arts.

-Als je zonnebrandcrème en DEET tegelijkertijd gebruikt moet je eerst de zonnebrandcrème en bij voorkeur pas enige uren later de DEET aan brengen. Bij een kortere tussenpose kan de zon beschermende werking van de zonnebrandcrème namelijk een heel stuk minder zijn.



Behandeling van Zika:


Er is geen vaccin tegen het Zika Virus. Het enige dat je kunt doen als je besmet bent met het zika virus is het innemen van paracetamol tegen de pijn en jeukstillende middelen gebruiken voor de huid. De symptomen van het Zika virus zullen vanzelf verdwijnen en duren ongeveer 1 week tot 10 dagen. Uiteraard zijn er patiënten die een langere periode last hebben van de symptomen die het virus veroorzaakt.


Wat doet het eiland Curaçao tegen de bestrijding van het Zika Virus.


Vorig jaar is Curaçao (toen in verband met het chikungunya-virus) al begonnen met het signaleren en schoonmaken van muggenbroedplaatsen. Op dit moment is men hier weer mee bezig om besmetting van het Zika virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Een multidisciplinair team (epidemiologen, het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), de ongediertebestrijding en de afdeling Marketing en Communicatie van het ministerie van Gezondheid) blijft enorm alert op het signaleren van de muggen die het virus met zich meedragen.

Tevens worden er extra controles uitgevoerd op binnenkomende vluchten die mogelijk geïnfecteerde muggen mee kunnen brengen in het bagageruim.

In het toestel zelf vindt al een grondige desinfectie plaats maar extra voorzorgsmaatregelen kunnen natuurlijk geen kwaad.

Deze alertheid is erg belangrijk omdat men vreest voor een Zika uitbraak op curaçao. Het eiland bevind zich namelijk in het risicogebied. En de Aedas Aegypti-mug is al gesignaleerd op ons eiland.
Om snel de diagnose : besmet met het Zika virus te kunnen stellen heeft Curaçao deskundige mensen aangesteld die het bloed van mogelijk besmette patiënten meteen kunnen onderzoeken. Voorheen moesten de bloedmonsters opgestuurd worden naar Nederland.

Ik wil met mijn review natuurlijk niemand ongerust maken maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Bedankt voor het lezen. Tot ziens Rina Jansen 


1 opmerking:

  1. Beste Rina, dat het Zika virus microcephaly veroorzaakt is nog niet zeker. Wat wel zeker is is dat Brazilie en ook andere landen begonnen zijn om zwangere vrouwen verplicht in te enten met Tdap, een vaccin dat helemaal niet getest is op zwangeren en dat een codering heeft die aangeeft dat het tijdens de zwangerschap niet gebruikt mag worden. Ook zijn er genetisch gemodificeerde muggen uitgezet in hetzelfde gebied. Daarnaast wordt microcephaly veroorzaakt als teveel landbouwgif wordt gebruikt, wat ook het geval is in Brazilie. Het prematuur uitroeien van muggen met veel gif is in dat geval dus dubbelop. Als je speculeert, noem dan al deze verschillende mogelijke oorzaken... Zika heeft eerder nog nooit voor problemen gezorgd van deze orde. Als ik een gokje mag doen: de Tdap! Maar dat zal nooit worden bevestigd door de officiele kanalen, die er teveel belang bij hebben alle vaccinatieproblemen in de doofpot te stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen