De cashewnoot groeit aan een tropische boom die van
oorsprong uit Brazilië komt. In de 16e eeuw werd deze boom door
ontdekkingsreizigers meegenomen naar andere tropische gebieden zoals
bijvoorbeeld : Vietnam, Nigeria en India. De Cashewnoten boom heeft ongeveer
1000 tot 2000 millimeter regenwater per jaar nodig en groeit het best bij een
temperatuur van 20 tot 30 graden Celsius.
Zoals je zult begrijpen is Nederland dus geen geschikte plaats voor de
cashewnotenboom.
De cashewnotenboom behoort tot de pruikenboomfamilie
(Anacardiaceae) en er zijn twee verschillende soorten cashewnotenbomen.
De cashewnotenboom heeft kronkelige takken en is
groenblijvend. Aan de takken van de cashewnotenboom groeit de cashew appel die
eetbaar is en geel of rood van kleur met daaronder de cashewnoot (in schil).
Verder groeien er aan de cashewnotenboom ook nog erg mooie bloemen.
De meest voorkomende cashewnotenboom wordt ongeveer 5 t/m 8 meter hoog, maar kan uiteindelijk een
hoogte van wel 15 meter bereiken. 3 jaar na aanplanting begint de
cashewnotenboom te bloeien.
Naast deze vrij hoge bomen zijn er ook dwerg
cashewnotenbomen verkrijgbaar. Deze dwerg cashewnotenboom wordt maximaal 4
meter hoog. De dwergcashewboom begint al te bloeien tussen de 6 en 18 maanden
en kan dus eerder worden gebruikt voor productie.
De cashewnoot is het zaad van de cashewboom en aan iedere
cashew appel zit (meestal, uitzonderingen zijn er altijd) maar 1 cashewnoot.
Vervolgens worden de cashewnoten gedroogd en op een speciale
manier bewerkt :
1: Als eerste wordt
de noot voorgebrand zodat de bast goed/makkelijk verwijderd kan worden.
2: Daarna wordt de
noot opnieuw verwarmd zodat men het vlies kan verwijderen.
3: De witte noot die
overblijft wordt vervolgens gebrand in pindaolie.
Bovenstaande bewerkingsprocessen zijn enorm belangrijk omdat
zij de giftige stof die aanwezig is in rauwe cashewnoten onschadelijk maken.
Nu begrijp je misschien ook waarom de cashewnoot vrij duur
is als je de noot gaat kopen in de supermarkt/notenwinkel.
Cashewnoten worden niet alleen gebruikt voor de consumptie.
De lokale
bevolking gebruikt de cashewnoten ook om het hout van bijvoorbeeld hun huis te
beschermen tegen termieten. De termieten houden namelijk niet van de giftige
stof : cardol dat zich bevindt in deze noten.
cashewnoten worden
ook wel gebruikt als basisproduct voor verschillende soorten : verf, lak, lijm,
coatings, remvoeringen en koppelingsplaten. De olie die afkomstig is van de
cashewnoten wordt hiervoor gebruikt.
mijn cashewnoot begint te groeien |
Cashewnoten zijn erg gezond.
Cashewnoten zijn enorm gezond omdat zij onder andere veel
magnesium, ijzer, selenium en fosfor
bevatten.
Magnesium is
belangrijk voor het behoudt/ontwikkelen van sterke botten en een goede werking van enzymen.
IJzer vormt een
belangrijk deel van hemoglobine, een essentieel deel van onze rode bloedlichaampjes.
Onze rode bloedlichaampjes vervoeren zuurstof van de longen naar de rest van
ons lichaam.
Selenium is erg
belangrijk voor het herstel/vernieuwen van onze spieren.
Cashewnoten worden vaak als tussendoortje gegeten, als
broodbeleg (cashewnotenpasta) en verwerkt in diverse gerechten.
het plantje groeit goed |
De voedingswaarde van Cashewnoten per 100 gram zijn :
Energie : 596 kcal
Eiwitten : 19.0 gram
Koolhydraten : 26.0 gram
waarvan suikers : 9.0 gram
vetten : 46.0 gram
Vezels : 3.0 gram
Natrium :
15.0 mg
Calcium :
40.0 mg
Magnesium :
260.0 mg
Fosfor : 500.0 mg
IJzer : 6.0 mg
Zink : 5.4 mg
Vitamine B1
: 0.6 mg
Vitamine B2
: 0.2 mg
Vitamine B3
: 1.6 mg
Vitamine E
: 0.7 mg
Foliumzuur : 25.0 mcg
Hoe kun je het beste cashewnoten bewaren?
Op een koele,
droge, donkere plaats.
Niet in een
metalen blik omdat het metaal het afbraakproces van de noten versnelt.
De cashewnoten uit tropische gebieden bevatten meer selenium
dan Europese of Noord-Amerikaanse cashewnoten, en dat is te danken aan de grond
waarop zij daar groeien.
Op dit moment heb ik een cashewnoten boompje in mijn tuin
staan die ik zelf heb gekweekt uit een noot die ik gekregen heb van mijn beste
vriendin (zie bovenstaande foto's). Nu nog een paar jaartjes wachten en dan kan ik mijn eigen cashew
appels en cashewnoten eten. Erg lekker en nog gezond ook.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten