vrijdag 13 november 2015

Weetjes Kwartet Curaçao.





Kwartet, een gezelschapsspel dat inmiddels al heel wat jaren meegaat. Ook al zijn er nog zo veel leuke spelletjes te spelen op de computer, tablet enz. het blijft leuk om samen een kaart en/of bord spel te spelen. Je kunt hiermee enorm veel plezier beleven en het is nog leerzaam ook. Vooral het onthouden van de kaarten is voor jong en oud enorm belangrijk. Een erg goede geheugentraining.

Het doel van een kwartetspel is om vier kaarten van één en hetzelfde onderwerp bij elkaar te vergaren. Dit doe je door vragen te stellen aan je medespeler en door goed te onthouden waar de kaarten die je graag wil hebben naar toe verschuiven. 4 kaarten is één kwartet. Verzamel zoveel mogelijk kwartetten en je bent de winnaar!

Kwartet speel je zo:

 

Een willekeurige speler begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal één kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet en vraag naar de kaart die je wilt hebben. Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan jou geven en mag jij doorgaan met het vragen van kaarten. Dit mag aan dezelfde of aan een andere speler. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je “Kwartet” en leg je de vier bij elkaar behorende kaarten voor je neer op tafel. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is jou beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt. Dit is de basis van het spel uiteraard kun je nog allerlei dingen bedenken om het spel nog spannender te maken. 

Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.


Weetjes Kwartet Curaçao :

 

Dit is een kwartspel voor jong en oud. Tijdens het spelen van het spel kom je steeds meer te weten over het mooie eiland Curaçao. De kwartetten in het spel gaan over de flora en fauna van Curaçao, de landhuizen, stranden, dieren en nog veel meer ( zie bijgevoegde foto). De spelregels van het spel zijn leesbaar in het Nederlands en Papiaments. Als Nederlander kun je meteen wat Papiaments leren als je dit leuk vind. Ik gebruik het spel voor het gezamenlijk spelen van een leuk kwartet maar lees en bekijk ook regelmatig de kaarten van het spel.

Algemene informatie over het spel:

 

De naam van het spel is : Weetjes Kwartet Curaçao
De leverancier van het spel is : Identity Games
Verkrijgbaarheid : Bruna, The Dushi Company
Geschikt voor de leeftijdsgroep : 6 - 12 jaar (en ouder natuurlijk)
Verpakking : erg stevig karton (doosje)
Spelregels : meegeleverd
Prijs : 8,99


Uiterlijk en speelbaarheid:

 

De speelkaarten zijn gemaakt van erg stevig materiaal en kunnen dus best tegen een stootje. De kaart is tevens voorzien van een iets glimmend laagje. Daaraan kun je zien en merken dat de kaart best tegen een klein beetje vocht kan. Natuurlijk niet meteen een heel glas vocht erover heen laten vallen maar een paar druppels kan de kaart best aan. Toch handig als je het spel met wat jongere kinderen speelt. Met een iets vochtig doekje maak je de kaart zo weer schoon. Op de achterkant van de speelkaart staan de bont gekleurde huisjes van Willemstad met daarboven de naam van het spel “Weetjes kwartet Curaçao” . Op de voorkant van de kaart staat bovenaan de kaart het onderwerp van het kwartet bijvoorbeeld : zeedieren en koralen met daaronder een afbeelding van 1 van de te verzamelen kwartet kaarten. Aan de onderkant van de kaart staan afbeeldingen en namen van de kwartet kaarten die je nog moet verzamelen. De speelbaarheid van het spel is erg goed vind ik omdat de speelkaarten en de gebruikte letters extra groot zijn. Ook de afbeeldingen en de extra informatie zijn erg duidelijk.


Verpakking en spelregels:

 

Het kwartet zit verpakt in een stevige karton doos die je aan de bovenkant open maakt (zie foto). Op de voorkant van de verpakking staan de bont gekleurde huisjes van Willemstad met daarboven de naam van het spel. Tevens staan een aantal kwartetkaarten afgebeeld op de voorkant van de verpakking. Als ik de verpakking omdraai zie ik in één oogopslag de voor mij meest belangrijk informatie staan zoals : bedrijf informatie en een klein stukje informatie over het spel. Voldoende informatie om te kunnen besluiten om wel of niet tot aankoop over te gaan. Naast de speelkaarten zit er ook een klein boekje in de verpakking. Hierin staan de spelregels en wat leuke tips. De verpakking ziet er wat mij betreft erg fleurig uit en is handig in gebruik. 


Mijn ervaring:

 

Vanaf dag 1 dat ik kennis maakte met het eiland Curaçao wilde ik zoveel mogelijk weten over de cultuur, flora en fauna enz. van Curaçao. Deze informatie kun je natuurlijk op verschillende manieren verzamelen maar het gebruik van dit kwartet spel is wel erg aangenaam. Al spelenderwijs ontdek je van alles over curaçao en het is meteen ook een leuk naslagwerkje. Weetjes Kwartet Curaçao is erg leuk voor jong en oud en zeker een aanrader als je iets meer over dit mooie eiland wil weten. 

Bedankt voor het lezen

Tot ziens

Rina Jansen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten