zondag 29 november 2015

Oorlogsgeheimen.



Oorlogsgeheimen is een Nederlandse film die gebaseerd is op het gelijknamige boek dat geschreven is door Jacques Vriens. Het verhaal gaat over 2 jongens die samen lief en leed delen. Tijdens de tweede wereldoorlog krijgt deze vriendschap heel wat te verduren. Oorlogsgeheimen was in november 2014 te zien in de bioscoop en is inmiddels ook verkrijgbaar op DVD. In deze review kun je wat meer informatie over en mijn ervaring met de film Oorlogsgeheimen vinden.



Algemene informatie


Titel van de film : Oorlogsgeheimen
De film is uitgebracht door : Uitgeverij Dutch Filmworks
De acteurs in deze film zijn : Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers, Pippa Allen, Nils Verkooijen, Loek Peters, Stefan de Walle
De regisseur van deze film is : Dennis Bots
De totale speelduur  van de film is : 92:00 minuten
Beeldformaat : 16:9
Originele gesproken taal : Nederlands
Audio : Dolby Digital 5.1
Prijs : 9,99 euro



Het verhaal.



In het verhaal staan Lambert en Tuur (beide 12 jaar) centraal. Het is 1943 en de jongens die in Zuid Limburg wonen zijn onafscheidelijk.

Het is oorlog en dat is natuurlijk ook duidelijk te merken in het kleine dorpje waar Lambert en Tuur wonen. Iedereen kent elkaar en dat heeft soms voordelen maar zeker ook nadelen. Langzaamaan komt er een scheiding tussen de bevolking omdat de één voor het beleid van de Duitsers kiest en de ander juist in het verzet gaat. In het begin lijken Lambert en Tuur hier niet zoveel oog voor te hebben. Dit veranderd als Maartje bij hun in het dorp komt wonen en zelfs in de klas van Lambert en Tuur komt. Maartje komt uit het westen en woont voorlopige bij haar tante en Oom. Lambert en Tuur kunnen het erg goed vinden met Maartje.



Tuur krijgt steeds meer in de gaten dat zijn ouders zich anders gedragen, wat is er toch aan de hand? En dan gebeuren er allerlei dingen die Tuur aan het denken zetten. Hij ziet een trein voorbij komen, niet zo bijzonder maar deze keer stak er een arm uit een wagon. Er viel zelfs een beertje op de rails dat Tuur mee naar huis neemt. Hij stelt zijn ouders vragen over dit incident. Tuur krijgt als antwoord: soms kun je beter niet alles weten. Maar als Maartje Tuur haar geheim verteld word alles steeds duidelijker. Maartje is namelijk een Joods meisje en zit ondergedoken bij haar familie. De ouders van Maartje zijn op transport gezet.


De ouders van Tuur zitten in het verzet terwijl de ouders van Lambert zich hebben aangesloten bij de Duitsers. De keuzes van de ouders van beide jongens zorgen ervoor dat Lambert en Tuur uit elkaar groeien. Als dan ook nog eens blijkt dat Tuur erg goed met Maartje op kan schieten neemt Lambert een besluit waar hij later enorm veel spijt van krijgt.
Komen de vrienden nog bij elkaar? Dat zal ik niet verklappen voor diegene die de film nog willen bekijken.


Via onderstaande link kun je een klein stukje van de film zien.




Mijn ervaring:


Oorlogsgeheimen is geweldig in elkaar gezet. Het verhaal laat ziet wat voor invloed de keuze van de ouders heeft voor de rest van de familie. Natuurlijk kunnen kinderen niet anders dan achter hun familie staan. Vooral op zo’n jonge leeftijd. Men kan dan nog niet goed relativeren en spelen sociale en emotionele gevoelens een grote rol. Wat mij betreft is Oorlogsgeheimen een film die je beslist niet mag missen.

Dank je wel voor het lezen

Tot ziens

Rina Jansen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten