zondag 1 november 2015

Handa su galiña (Papiamentu kinderboek).



Als je een (nieuwe) taal wil leren is het erg belangrijk om deze taal zoveel mogelijk te oefenen tijdens het leerproces. Luisteren naar mensen die deze taal al spreken is een stapje in de goede richting. Geef wel aan dat je de taal nog niet zo goed begrijpt. Je zult dan vanzelf merken dat mensen best bereid zijn om je te helpen. Schroom ook niet om de nieuwe taal te gebruiken in een gesprek. Fouten maken mag, daar leer je alleen maar van. Als de eerste woorden duidelijk zijn kun je beginnen met het lezen van kinderboeken die bestemd zijn voor kinderen vanaf 4 jaar. Je zult tijdens het lezen merken hoeveel je van de taal begrijpt en wat nog niet helemaal duidelijk is.


Omdat ik erg graag de taal Papiamentu wil leren probeer ik zoveel mogelijk te communiceren in deze taal. Ik moet toegeven dat het niet altijd even makkelijk is.

Om wat meer over de dieren op Curaçao te weten te komen (onder andere hun naam) heb ik deze keer gekozen voor het boekje Handa su galiña.


Dit boekje is bestemd voor het kleuteronderwijs. De juf leest voor uit het boekje en met de erg mooie (duidelijke) afbeeldingen in het boekje maakt zij het visueel.

In het boekje staan diverse dieren die leven in Curaçao. Je maakt dus kennis met de dieren maar het boekje heeft ook nog een andere functie. De dieren zijn verschillend in aantal. Bijvoorbeeld 9 spreeuwen (spreuchi) en 7 kikkers (sapu). Op deze manier leer je ook meteen tellen in het Papiamentu.

Uiterlijk van het boekje :

Het boekje is voorzien van een erg stevige kaft zodat het goed tegen een stootje kan. Ook de pagina’s lijken gemaakt te zijn van extra stevig papier. Ze voelen vrij dik aan en zijn een beetje glad. De onderwerpen uit het verhaal worden mooi afgebeeld. Er zijn vrij grote letters gebruikt zodat de tekst goed leesbaar is. Daarnaast ziet het boek er heel vrolijk uit omdat het heel kleurrijk is.
Wat mij betreft is dit boekje echt een aanrader. Voor kinderen, maar zeker ook voor iedereen die de taal Papiamentu onder de knie wil krijgen.



Het boekje is verkrijgbaar bij : Stichting voor Taalplanning

Fundashon pa Planifikashon di Idioma
Jan Noorduynweg 32B
Curaçao

tel: 5999 869-1166
fax: 5999 869-6685
e-mail: fpi@fpi.cw

Groetjes en tot ziens
Rina Jansen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten